OnetPARTNER

Katalog tematów » Jedzenie » Nabiał

2476 punktów 268 pochwał 57 pytań
06 wrz 2009 brenda100 zadaje pytanie:

Żółtko - od kiedy?

od kiedy mozna podawac gotowane zoltko jajka? i czy wogole podajecie? jakie sa tego zalety?

tematy: Nabiał | Żółtko | Karmienie Zgłoś nadużycie » Odpowiedz Obserwuj
19 wrz 2009 Paula2709 pisze:

Mówią różnie

Ja wyczytałam, że po 6m ale też piszą po 9m. Moja mała skończyła 6 i dałam jej mały kawałek a następnego dnia ją wysypało więc poczekam do 9m myśle, ze nic się nie stanie. Tak jak dziewczyny pisały na początek pół żółtka co 2 dzień. Pozdrawiam

0
Dyskutuj Głosuj Czy ta odpowiedź była pomocna?
666 punktów 88 pochwał 16 pytań
10 wrz 2009 srk pisze:

oczywiscie ze tak :)

zoltko jest bogatym zrodlem zelaza,witamin i skladnikow mineralnych wiec powinno byc rownie waznym skladnikiem diety dziecka co mieso i ryby

poczatkowo podaje sie dziecku pol zoltka co drogi dzie(od 7m)do kaszki,zupek,na twardo  do owocow

w 10mdaje sie juz cale zoltko co drogi dzien

w 11m wprowadza sie cale jajko 3-4 razy w tyg

pozdrawiam

0
Dyskutuj Głosuj Czy ta odpowiedź była pomocna?
19315 punktów 2904 pochwały 57 pytań
06 wrz 2009 aasiczkaa pisze:

zoltko

Po 7 miesiącu życia do diety niemowlęcia włącza się żółtko jaja. Pół żółtka (ok. 1,5 łyżeczki surowego) należy dodawać, co drugi dzień do zupy lub przecieru jarzynowego z gotowanym mięsem. Surowe żółtko przed połączeniem z potrawą należy zahartować dodając do niego trochę gorącej potrawy; całość należy zagotować. Do zupy można dodać również roztarte żółtko ugotowane na twardo. Nigdy nie podajemy surowego jaja. Od 9 miesiąca - jeśli dziecko karmione jest sztucznie i od 10 - gdy karmione jest naturalnie, codziennie podaje się pół żółtka do posiłku obiadowego. Od 11 miesiąca życia wprowadza się 3-4 razy w tygodniu całe jajko gotowane na twardo (nie dłużej niż 10 minut), w postaci jajecznicy przyrządzonej na parze lub sadzone na parze. Dziecku w wieku 1-3 lata, 1 jajko można podawać 4-5 razy w tygodniu. Jeśli jajko jest podawane na obiad zamiast mięsa, powinno otrzymać go więcej niż zwykle, tj. 1,5 sztuki. Dzieciom, które mają alergię na białka jaja kurzego zalecane są jaja przepiórcze lub całkowita eliminacja jaj.

Żółtka obfitują też we wzmacniającą kości i skórę witaminę D oraz witaminy z grupy B (konieczne do prawidłowej przemiany materii i funkcjonowania układu nerwowego). Kompozycję tę dopełniają sole mineralne, m.in. żelaza. Dlatego żółtka polecane są osobom z anemią.

2
Dyskutuj Głosuj Czy ta odpowiedź była pomocna?
7926 punktów 1920 pochwał 29 pytań
1186

Najnowsze pytania

Indeks glikemiczny.

Mam prośbę do wszystkich. Może znacie DOBRE źródło informacji o indeksie glikemicznym...

Angina w ciąży

Naprawdę tak uważałam, żeby nie zachorować a tu jednak. Umówiłam się na wizytę do...

Uporczywa wysypka

Witajcie. Mój dwulatek od 3 tygodni ma jakąś upierdliwą wysypkę. Najpierw lekarka...

jak nauczyc cz.3

jak nauczyc rodzine meza za ja mam ich gdzies,tylko moja rodzina sie liczy ,a to

więcej »