OnetPARTNER

Katalog tematów » Zdrowie dziecka » Badania

7719 punktów 1937 pochwał 24 pytania
11 mar 2010 wiki30 zadaje pytanie:

Zbyt wysoki poziom czeronych krwinek

Odebrałam dziś wyniki morfologii dziecka. I już przy okienku pani powiedziała mi że coś jest nie tak. Czerwone krwinki są ponad normę. Ma 5,5 mln/ul a norma jest 5,3 mln/ul, hematokryt 45,2% norma 45%, MCH i MCHC  obniżone, a w rozmazie segmentowate podwyzszone o  5% .

Czy ktoś wie co to może znaczyć bo poczytałam w internecie i aż mnie ciarki przeszły a do lekarza juz dziś się nie dostaniemy dopiero jutro.

Dodam że badania zrobiłam mu na własną rękę popnieważ wydaje mi się bardzo blady (choc hemoglobina w górnych granicach normy), słaby, dużo śpi, często boli go główka.

Gdyby ktoś spotkał się już z czyms podobnym to bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam:(

tematy: Badania Zgłoś nadużycie » Odpowiedz Obserwuj
12 mar 2010 adams44 pisze:

I po strachu

wiki30 pisze:


Bylismy u lekarki i okazało sie że nic złego się nie dzieje. Został wybadany na każdą stronę i wszystko jest ok. Za jjakis czas mamy powtórzyć morfologię i zobaczymy co wtedy wyjdzie. A to że jest blady, ma podkrążone oczy, często zmeczony to może być taki jego urok. No nie wiem, powinnam lekarce wierzyć...A to straszne pocenie się w nocy to prawdopodobnie brak witaminy D3. Lekarka kazała brać tran i powinno być lepiej.

Mam nadzieję że ta morfologia to naprawdę nic złego:)



Witaj Wiki to dobrze,że pani doktor nie dopatrzyła się niczego strasznego.Co do podkrążonych oczu to moja mała ma takie siniaki pod oczami,że ilekroć na nią parze to robiłabym jej morfologię bo wydaje mi się,że coś nie tak.Zdrówka i pozdrawiam.Aśka.

1
Dyskutuj Głosuj Czy ta odpowiedź była pomocna?
4600 punktów 990 pochwał 15 pytań
12 mar 2010 wiki30 pisze:

odp.

Bylismy u lekarki i okazało sie że nic złego się nie dzieje. Został wybadany na każdą stronę i wszystko jest ok. Za jjakis czas mamy powtórzyć morfologię i zobaczymy co wtedy wyjdzie. A to że jest blady, ma podkrążone oczy, często zmeczony to może być taki jego urok. No nie wiem, powinnam lekarce wierzyć...A to straszne pocenie się w nocy to prawdopodobnie brak witaminy D3. Lekarka kazała brać tran i powinno być lepiej.

Mam nadzieję że ta morfologia to naprawdę nic złego:)

1
Dyskutuj Głosuj Czy ta odpowiedź była pomocna?
7719 punktów 1937 pochwał 24 pytania
11 mar 2010 wiki30 pisze:

odp.

Dziękuję za odpowiedź. trochę się uspokoiłam bo moje dziecko ogólnie bradzo mało pije, muszę go na siłę zmuszać, a poci się w nocy bardzo. Czytałam też że może też tak być w przypadku n iedotlenienie lub bezdechów nocnych, a moje dziecko ma bardzo przerosnięte migdały boczne i 3 migdała i nasza pani pulmonolog mówiła juz wcześniej że on jest po nocy nie wyspany i zmęczony ponieważ ciężko mu się oddycha i jest niedotleniony. Być może wszystko razem wzięte dało taki wynik. Czekamy na zabieg i może potem bedzie lepiej

:)

 

adams44 pisze:


Przepraszam,że najpierw pytam ale chciałam się upewnić.Chciałabym Cię troszkę uspokoić zanim pójdziesz do lekarza.U dzieci i nie tylko może się zdarzyć tak,że wysoki poziom krwinek czerwonych jest związany z odwodnieniem organizmu jest wtedy mniej osocza i krew jest gęstsza dlatego nie raz nie można jej pobrać bo nie leci po prostu.Zdarza się to bardzo często także u osób które bardzo się pocą.Dlatego nie myśl na razie o najgorszym wszystko będzie dobrze zobaczysz.Daj znać co powie lekarz.Powodzenia i zdrówka życzę.Aśka.





0
Dyskutuj Głosuj Czy ta odpowiedź była pomocna?
7719 punktów 1937 pochwał 24 pytania
11 mar 2010 wiki30 pisze:

odp.

Kaja ja sie tak bardzo denerwuję ponieważ rok temu przechodzilismy koszmar z młodszym synkiem, u którego na podstawie wyników z morfologi (ale nie tylko bo miał też powiekszone węzły chłonne, śledzionę i wątrobę) podejrzewana ostrą białaczkę limfoblastyczną. Wyleżelismy sie trochę na hematologii i onkologi i teraz jak u drugiego znowu coś nie tak wychodzi to ja juz wychodzę z siebie ze strachu.

To fakt, że nie bardzo ma te normy przekroczone ale ....

Mój drugi syn jak miał te problemy, o których pisałam wyżej to leukocytozę miał 63 tys, a norma u dzieci to 15 tys, nie mówię już o lecących na łeb na szyję płytkach i erytocytach...ale w tamtym przypadku okazało się że miał takie potężne zapalenie płuc, które dawało wszystkie objawy białaczki zanim wogóle sie ujawniło.

Tak więc licze, że w tym przypadku to też nic takiego, ale strach jest.

Pozdrawiam Was wszystkie cieplunio.

kaja_29 pisze:


Spokojnie. My robiliśmy morfologię jakieś 3 tygodnie temu (córka 10 m-cy) i u nas z kolei wyszło, że ma za niski poziom białych krwinek. Miała 5,65 tys/ul a normą jest 6-17 tys/ul. Nie znam się na odczytywaniu wyników ale jeszcze z innych odchyleń miała:

MCV- śr.objętość erytrocyta 78,6 fL (norma: 85-96)

RDW-SD- odchylenie stand. 35,9 fL (norma 37-54)

PLT-płytki krwi 239 tys/ul (norma 250-550)

NEU-neutrocyty 0,76 tys/ul (norma 1,80- 11,90)

BAS-bazocyty 0,02 tys/ul (norma 0,12- 1,50)

W rozmazie Manualnym:

NEU%-neutrocyty 15% (norma 30-70)

LYM%-limfocyty 77% (norma 20-60)

Też siadłam przed internet z wynikami, gdyż strasznie dużo tych niezgodności z normą było i aż mi oczy zdębiały co moja córka może mieć za choróbska- włączając białaczkę i inne straszne rzeczy. Stwierdziłam, że nie ma się czym przejmować, bo po pierwsze to nie znam się na tym a po drugie to muszą pisać o wszystkich ewentualnych dolegliwościach (to tak jak czytasz ulotkę z leków).

Dzień później pediatra stwierdził, że 15% odchylenia w wynikach badań w jedną czy w drugą stronę to norma u takiego dziecka. Czasem jak jest jakaś drobna infekcja to wyniki mogą wyjść troszkę błęne (kilka dni później okazało się, że córcia ma jakąś dziwną tkliwość ucha ale nie jest to zapalenie bo też byliśmy u lekarza). Nie kazał powtarzać badań. Dopiero za jakieś 3 m-ce.

Będzie dobrze. Pewnie i u Was wszystko jest w granicach normy bo jak tak czytam to nie są to jakieś strasznie duże odchylenia. I radzę nie czytać już tych wszystkich rzeczy w internecie bo tylko nerwicy można się nabawić.

Zyczę zdrówka i pozdrawiam. Napewno będzie ok.

 





1
Dyskutuj Głosuj Czy ta odpowiedź była pomocna?
7719 punktów 1937 pochwał 24 pytania
11 mar 2010 adams44 pisze:

Odwodnienie

Przepraszam,że najpierw pytam ale chciałam się upewnić.Chciałabym Cię troszkę uspokoić zanim pójdziesz do lekarza.U dzieci i nie tylko może się zdarzyć tak,że wysoki poziom krwinek czerwonych jest związany z odwodnieniem organizmu jest wtedy mniej osocza i krew jest gęstsza dlatego nie raz nie można jej pobrać bo nie leci po prostu.Zdarza się to bardzo często także u osób które bardzo się pocą.Dlatego nie myśl na razie o najgorszym wszystko będzie dobrze zobaczysz.Daj znać co powie lekarz.Powodzenia i zdrówka życzę.Aśka.

1
Dyskutuj Głosuj Czy ta odpowiedź była pomocna?
4600 punktów 990 pochwał 15 pytań
1516

Najnowsze pytania

6 miesiecy

moj synus skonczyl 6 miesiecy,zaczelam mu wprowadzac owoce i warzywa,ale tu jest...

Od czego zacząć?

Hej! Mam 6 letnią córkę, jeszcze w tym roku planuję przeprowadzkę do Francji....

dlaczego??

Witam...mam 5 miesieczna corke od niedawna zaczelam podawac jej obiadki i deserki ze...

Jaki sposób na niejadaka

Witam! Mam mam mały problem, moja 6 miesięczna córka ostatnio nie chce jeść...

więcej »